+45 24468830, Mobilpay 85417, Fanø sparekasse 9684 0000300861 peerhus@fanonet.dk

Fortællingen om hvordan foreningen opstod

Der var engang en sorttjæret bro ved den sydlige del af Nordby havn. Området der fik navnet ”Svenskeren”, efter et gl. svensk skibsvrag, som menes sænket der som bølgebryder, fordi strømmen ikke skulle æde af kysten. Vejen, der førte dertil, blev derfor også kaldet ”Svenskervej”.  Mangen lille gut har gennem generationer leget v. broens fod og sejlet med små hjemmegjorte sejlskibe – senere fisket fra egen jolle for at lære sig kunsten at begå sig til søs. Endelig, når han i en sen alder, som fuldbefaren sømand valgte at lægge op – var det herfra han sejlede ud for at jage og fiske til familiens underhold.

Mange år er gået. Svenskerbroen er gennem årene blevet renoveret flere gange. Så på et tidspunkt fandt en’ på at smide en masse store sten omkring foden af den gl. bro. Det kunne træværket ikke lide. Og da stormen ”Bodil kom, gik det helt galt. Det øverste lag planker røg. Siden da har den gl. bro – og øens beboere i mange år ventet på, hvad der nu skulle ske!

Pludselig en morgen, meget tidligt, holdt der en stor gravko ud for den gl. bro. Gravkoens tænder lyste sultent i morgensolen. Den gl. bro gyste!  Det kan nok være, at øens beboere vågnede op. Rygtet gik som en steppebrand. Man ville gøre ”Svenskerbroen” fortræd. Ja måske helt fjerne den!  Det synes mange fannikker ikke om. De ser broen som en sidste rest fra Fanøs storhedstid som søfartsø – som kulturarv.

Så folket samledes. Foreningen ”Bevar Svenskerbroen” blev dannet. Folk bidrog, hver på sin måde. Nogle hejste banner og skilte. Andre kom med malerier, postkort og familiealbums, så alle kunne se, hvordan broen havde set ud i sine velmagtsdage. Og det blev tydeligt for enhver, at ”Svenskerbroen” har været et af de mest yndede motiver i Nordby både før og nu.

Og folket tilslutter sig foreningen i stort tal! Da blev den gl. bro glad. Tænk, at så mange mennesker vil stå værn om den, og arbejde for, at den bliver genopbygget i den gl. bros ånd og pragt – til glæde for øens børn og voksne!

Tænk hvis den igen skulle få at høre børnenes pludren omkring sin fod, når de fanger krabber. Og måske unge forelskede par, der sidder på dens planker og drømmer sig ud i verden – og måske knægte med deres småjoller, der står til søs. Det vil glæde den gl. bro!